jan van Scorel

Jan van Scorel, een beroemde inwoner van ons dorp Schoorl

Wie was Jan van Scorel?

Velen kennen het hotel in Schoorl. Behalve de naam heeft deze niet veel met deze beroemde kunstenaar te maken.

Jan van Scorel was een kunstenaar in de 16e eeuw. Mede dankzij hem werd het beroep van schilder niet meer als ambacht, maar als kunst gezien.

Kunst van deze schilder kunt u bijvoorbeeld vinden in Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam. Ook als u naar het Prado museum in Madrid gaat komt u twee werken van hem tegen.

In Amsterdam is hij in het Rijksmuseum ruim vertegenwoordigd in zaal o.6 waar de Schilders van de Lage Landen uit de Middeleeuwen en Renaissance tentoongesteld zijn.

Naast kunstenaar was van Scorel ook ingenieur. Hij heeft de Zijperpolder, een gebied boven Camperduin en Petten, drooggelegd.

In het centrum van Schoorl voor de Nederlands Hervormde kerk staat een standbeeld van Schoorls beroemdste inwoner.

Komt u naar Schoorl?

Dan kunnen wij u één van onze bungalows van harte aanbevelen.

Houdt u van de Bergense Schoorl of andere kunst?

Dan kunnen wij u Museum Kranenburgh in Bergen of het Stedelijk Museum in Alkmaar van harte aanbevelen.

Ons bungalowpark ligt een half uur fietsen van Bergen en binnen het uur bent u met de fiets in het centrum van Alkmaar.

een paar andere kunsttips in onze buurt:

Het Westfries Nuseum in Hoorn met prachtige schilderijen uit de 17e eeuw en Westfriese opgravingen uit de vroege Middeleeuwen.

 

 

OVERIGE BERICHTEN

21apr
Vakantiehuis de Witte kerk in Groet

Gegroet uit uw vakantiehuis in Groet

Gegroet uit uw vakantiehuis in Groet Bungalowpark Carpe Diem ligt op de grens van Groet. Dit Noord Hollandse dorp is nog vrijwel ongerept en niet in de greep van massatoerisme. Ook onze vakantiehuisjes zijn gezellig maar niet gedateerd. U vindt op ons park nog groen, gemoedelijkheid en rust. U loopt binnen een paar minuten de […]

Lees meer

17mrt
nieuw vakantiepark in Schoorl bij de berger duinen

Nieuw vakantiepark in Schoorl

Het seizoen begint en de zon gaat weer schijnen. Het vakantiegevoel begint weer te kriebelen. Waar gaan we heen? Met het vliegtuig naar verre oorden of heerlijk uitwaaien aan de Noordzeekust in eigen land? Gaan we met de massa mee naar een nieuw vakantiepark in Schoorl of maken we een individuele keuze? Wij raden u […]

Lees meer

17mrt
Bungalowpark de bongerd van Schoorl

Bungalowpark Carpe Diem is de bongerd van Schoorl

Op ons bungalowpark hebben niet altijd vakantiehuisjes gestaan. Vakantiepark Carpe Diem is van origine een boomkwekerij. Het gedeelte achter de speeltuin is ooit een Staatskwekerij van Staatsbosbeheer geweest. Hier werden Dennen gekweekt voor latere aanplant in de Schoorlse Duinen. Ons vakantiepark zou ook De Bongerd hebben kunnen heten. Dit is een ander woord voor boomgaard. […]

Lees meer