jan van Scorel

Jan van Scorel, een beroemde inwoner van ons dorp Schoorl

Wie was Jan van Scorel?

Velen kennen het hotel in Schoorl. Behalve de naam heeft deze niet veel met deze beroemde kunstenaar te maken.

Jan van Scorel was een kunstenaar in de 16e eeuw. Mede dankzij hem werd het beroep van schilder niet meer als ambacht, maar als kunst gezien.

Kunst van deze schilder kunt u bijvoorbeeld vinden in Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam. Ook als u naar het Prado museum in Madrid gaat komt u twee werken van hem tegen.

In Amsterdam is hij in het Rijksmuseum ruim vertegenwoordigd in zaal o.6 waar de Schilders van de Lage Landen uit de Middeleeuwen en Renaissance tentoongesteld zijn.

Naast kunstenaar was van Scorel ook ingenieur. Hij heeft de Zijperpolder, een gebied boven Camperduin en Petten, drooggelegd.

In het centrum van Schoorl voor de Nederlands Hervormde kerk staat een standbeeld van Schoorls beroemdste inwoner.

Komt u naar Schoorl?

Dan kunnen wij u één van onze bungalows van harte aanbevelen.

Houdt u van de Bergense Schoorl of andere kunst?

Dan kunnen wij u Museum Kranenburgh in Bergen of het Stedelijk Museum in Alkmaar van harte aanbevelen.

Ons bungalowpark ligt een half uur fietsen van Bergen en binnen het uur bent u met de fiets in het centrum van Alkmaar.

een paar andere kunsttips in onze buurt:

Het Westfries Nuseum in Hoorn met prachtige schilderijen uit de 17e eeuw en Westfriese opgravingen uit de vroege Middeleeuwen.

 

 

OVERIGE BERICHTEN

23aug
Hoeve te Gast Groet bij Schoorl

Huize Carpe Diem een hoeve te gast

Bungalowpark Carpe Diem heeft twee erven in Groet: ons vakantiepark aan de Heereweg 210 in Schoorl met vakantiehuizen voor 2 tot 6 personen. Daarnaast is er een apart erf op de Heereweg 214 met ons groepshuis Huize Carpe Diem voor 8 tot 22 personen. Op het erf bevindt zich ook Bungalow 8 personen Carpe Diem […]

Lees meer

23jul
vakantiehuis bas

vakantiehuis bas

Vakantiehuis Bas, David en Bram bij Carpe Diem De laatste jaren hebben wij ons gespecialiseerd in mooie 2 persoons vakantiebungalows met ruime tuinen (300-400m2) in de groenste omgeving van Noord Holland. Onze bungalows voor 2 personen Bram en David bevinden zich op de mooiste plekken van het terrein. De andere plekken zijn trouwens ook prachtig! […]

Lees meer

06jul
Zonsondergang bij Bergen nh

Een vakantiehuis buiten bergen

Ook u vindt een mooi vakantiehuis buiten Bergen. Dit Noord Hollandse villadorp is natuurlijk prachtig. De dorpen die eromheen liggen zijn misschien nog wel mooier. Neem Schoorl. Hier denderen de Schoorlse Duinen bijna letterlijk het dorp binnen. Het ene moment doet u boodschappen bij de Jumbo. En 5 minuten later staat u bovenaan de duintoppen […]

Lees meer