jan van Scorel

Jan van Scorel, een beroemde inwoner van ons dorp Schoorl

Wie was Jan van Scorel?

Velen kennen het hotel in Schoorl. Behalve de naam heeft deze niet veel met deze beroemde kunstenaar te maken.

Jan van Scorel was een kunstenaar in de 16e eeuw. Mede dankzij hem werd het beroep van schilder niet meer als ambacht, maar als kunst gezien.

Kunst van deze schilder kunt u bijvoorbeeld vinden in Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam. Ook als u naar het Prado museum in Madrid gaat komt u twee werken van hem tegen.

In Amsterdam is hij in het Rijksmuseum ruim vertegenwoordigd in zaal o.6 waar de Schilders van de Lage Landen uit de Middeleeuwen en Renaissance tentoongesteld zijn.

Naast kunstenaar was van Scorel ook ingenieur. Hij heeft de Zijperpolder, een gebied boven Camperduin en Petten, drooggelegd.

In het centrum van Schoorl voor de Nederlands Hervormde kerk staat een standbeeld van Schoorls beroemdste inwoner.

Komt u naar Schoorl?

Dan kunnen wij u één van onze bungalows van harte aanbevelen.

Houdt u van de Bergense Schoorl of andere kunst?

Dan kunnen wij u Museum Kranenburgh in Bergen of het Stedelijk Museum in Alkmaar van harte aanbevelen.

Ons bungalowpark ligt een half uur fietsen van Bergen en binnen het uur bent u met de fiets in het centrum van Alkmaar.

een paar andere kunsttips in onze buurt:

Het Westfries Nuseum in Hoorn met prachtige schilderijen uit de 17e eeuw en Westfriese opgravingen uit de vroege Middeleeuwen.

 

 

OVERIGE BERICHTEN

31dec
Wandel vierdaagse Alkmaar

Wandel 4 daagse Alkmaar verblijf bij Carpe Diem

Wandel 4 daagse Alkmaar Verblijf arrangement bij Bungalowpark Carpe Diem De wandelvierdaagse in Alkmaar is een prachtig evenement dat vlakbij ons park ligt. Wanneer u geen behoefte heeft aan een hotelarrangement in Egmond aan Zee, huur dan een bungalow bij bungalowpark Carpe Diem in Groet. Een shuttlebus is niet nodig en drijft de prijs die […]

Lees meer

29dec
Groet uit Schoorl Run 2023

Groet uit Schoorl Run 2023

Ons bungalowpark is een ideaal verblijf voor de Groet uit Schoorl Run 2023 . De afstand is ongeveer 600 meter en je hoeft bijna geen auto tegen te komen als je je warmloopt in de prachtige Groeter polder. Een huisje bij Carpe Diem is dit duur? Nee, een weekend op ons vakantiepark is onbetaalbaar. Liever […]

Lees meer

23aug
Hoeve te Gast Groet bij Schoorl

Huize Carpe Diem een hoeve te gast

Bungalowpark Carpe Diem heeft twee erven in Groet: ons vakantiepark aan de Heereweg 210 in Schoorl met vakantiehuizen voor 2 tot 6 personen. Daarnaast is er een apart erf op de Heereweg 214 met ons groepshuis Huize Carpe Diem voor 8 tot 22 personen. Op het erf bevindt zich ook Bungalow 8 personen Carpe Diem […]

Lees meer